Меню сайту
Слов’янський фаховий коледж державного некомерційного підприємства «Державний університет «Київський авіаційний інститут»
Вітаємо, гість
Слов’янський фаховий коледж державного некомерційного підприємства «Державний університет «Київський авіаційний інститут»

Мапа тривог України

Алгоритм дій при тривозі

Вхід

Забули пароль?

Пошук на сайті СФК КАІ


Оплата послуг

Перевірте вартість навчання

Перейдіть до онлайн-оплати

Або скористайтесь QR-кодом

QR
QR
1

Відкрийте сканер QR-кодів

На смартфоні або в додатку Приват24

2

Відскануйте QR-код

Наведіть камеру на код для переходу

3

Виберіть картку для оплати

Підтвердіть платіж у додатку


Творчий проєкт «Битва літературних кулінарів» (у межах семінару-виставки «Смачна книга»)

Творчий проєкт «Битва літературних кулінарів» (у межах семінару-виставки «Смачна книга»)

Протягом тижня – з 20.02 до 26.02.2023 року – Україна відзначала Масницю, одне з найцікавіших і таємничих свят, що символізує проводи зими та пробудження весни. Студенти Відокремленого структурного підрозділу «Слов’янський фаховий коледж Національного авіаційного університету» разом із викладачами циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін С.Д. Буряченко, І.В. Меркуловою, В.В. Святченко та О.С. Сайфуліною започаткували нову традицію: проведення в цей період семінару-виставки «Смачна книга». Ідейною натхненницею творчого проєкту стала голова циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін Буряченко Світлана Дмитрівна.

За українськими традиціями, кожний день Масного тижня має свою назву та значення, певні звичаї й обряди. У цей час українці печуть млинці, на честь слов’янського бога Сонця Ярила, й обов’язково пригощають рідних і знайомих варениками з сиром та сметаною.

23.02.2023 року – у четвер, що має символічну назву «Розгуляй» чи «Широка Масляна», в онлайн-форматі  на платформі Google Meet відбулася перша частина семінару-виставки «Смачна книга». Навчально-виховний захід розпочала викладачка української мови та літератури, зарубіжної літератури Святченко Вікторія Володимирівна. Вона розповіла про народні традиції нашого народу й роль книги в культурному процесі України.

Меркулова Ірина Валентинівна, викладач української літератури, зарубіжної літератури, виступила з доповіддю «Смачна книга, або Улюблені страви з присмаком літератури». Згадали різноманітні смаколики українських письменників: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Ольги Кобилянської, Михайла Коцюбинського та Володимира Винниченка. Незабутні враження присутні отримали від кулінарного антуражу у творчості Івана Котляревського, Івана Нечуя-Левицького, Івана Драча. Готували страви з прочитаних книг вітчизняних та світових митців тощо.

У межах семінару-виставки «Смачна книга» між студентами першого та другого курсів економічних спеціальностей була проведена «Битва літературних кулінарів» під керівництвом викладачів коледжу Меркулової І.В. та Святченко В.В. Студенти взяли участь у творчому змаганні щодо приготування різноманітних літературних напоїв та страв. Учасники літературно-кулінарного заходу експериментували й імпровізували разом із викладачами. Готували чудовий фітоморс з афоризмів. Для натхнення й отримання необхідної енергії студенти коледжу скористалися літературними енергетичними напоями. Отримуючи позитивні емоції, спробували кисневий коктейль філософських роздумів. Приготували основну страву української кухні – пампухи по-франківськи (на творчості Поліни Кулакової). Скористалися неповторним смаком ф’южн-коктейлю, накрили чайний стіл по-японськи, а на десерт скуштували «родзинку» у вигляді «Віртуального кексу» з начинкою неповторної доповненої реальності.

Першого березня 2023 року відбулася друга частина семінару-виставки «Смачна книга»  – «Сьогодні вже весна!», під час якої продовжували готувати різноманітні літературні страви. Було представлено мотиваційні твори різних письменників світу, що працювали над філософськими й психологічними проблемами людей, які опинилися в скрутних обставинах. Викладач української мови Сайфуліна Олена Семенівна рекомендувала для прочитання біографічний твір «Вибір» докторки психологічних наук, психотерапевта Едіт Егер, яка шістнадцятирічним підлітком потрапила зі своєю сім’єю до концтабору Аушвіц  в Освенцимі й змогла вижити.

Книга розповідає про жахи та страшні випробування в’язнів табору смерті. Це історія звільнення й самозцілення, реабілітації людини,  що мала психологічну травму. За словами Едіт Егер, «ніхто не може уникнути страждань у своєму житті, але кожен має вибір, як вийти з таких ситуацій і не бути жертвою». 
Світлана Дмитрівна Буряченко повідомила про можливості, які розкривають для читачів електронні бібліотеки.

Пізнавальною була подорож із Іриною Валентинівною Меркуловою до літературно-меморіального музею Івана Франка у Львові. А піднесений настрій створили пісні українських рок-гуртів «Океану Ельзи» («Місто весни») та «Без Обмежень» («Най би весна!»).

Творчий проєкт «Битва літературних кулінарів» – це початок нової традиції на цикловій комісії соціально-гуманітарних дисциплін для викладачів і студентів. Адже книги надихають, мотивують бути сильними, закликають просуватися вперед у житті, незважаючи на труднощі й обставини та допомагають обрати свій життєвий шлях. 

Усі світлини...



04 березня 2023 р. 12:39

Увійдіть,щоб отримати доступ залишати коментарі!